Oijen

Oijen, dorp met een lieflijk aanzicht zoals het zich toont aan de Maasdijk. Prachtige woningen, links en rechts op en onderaan de dijk. Tussen de oude dijkwoningen staat verrassend een gigantische villa uit het begin van de vorige eeuw. Moderne woningen zijn geplaatst aan de binnenvoet van de dijk. Oude woningen op de dijk, lang en smal, laten met een peilsteen in de gevel zien hoe hoog ooit het water van de Maas kon komen. Het kruisbeeld markeert de T-splitsing waar de Bernardweg naar beneden aftakt. Oijen aan de dijk is mooi!

Wachten op de landing
Maar dan, sla de brede Bernardweg in. De woningen staan ver naar achter, een leeg gevoel ontstaat waar je een dorpshart zou verwachten. De moderne Servaaskerk uit 1968 is een verrassing. Er heeft hier vast een 19e eeuwse  neogotische voorganger gestaan die niet meer voldeed. Deze Servaaskerk is dan wel recent gebouwd maar heeft beslist stijl. Er naast gaapt een treurige vlakte, waar enkele jaren geleden de slachterij van DUMECO te vinden was. Een grote en markante fabrikantenvilla is het enige dat overbleef van het bedrijf. De vlakte wacht op de landing van een nieuwe woonwijk en multifunctionele accommodatie. Die mfa is heel welkom in Oijen. Het dorp telt dan maar goed 750 inwoners, het aantal verenigingen is in verhouding enorm. Paradepaardje DIOS Show- en Drumfanfare, een stuk of twintig carnavalsgroepen, voetbalclub OVC ’63. Iedereen in Oijen moet wel lid zijn van een paar clubs. Met de planontwikkeling voor de nieuwe invulling van Oijen lijkt het de goede kant op te gaan. Als het een beetje lekker doorloopt komen in 2010 de eerste woningen op de vlakte uit de grond. Oude accommodaties als het Dienstencentrum St. Jozef en de basisschool worden op een of andere manier ingepast bij de vernieuwing van het dorpshart.

In dat dorpshart van Oijen zijn trouwens nog een paar opmerkelijke fenomenen te vinden. Snackbar Wimke in het witte keetje is daarin wel een topper. Van de dijk af staat het keetje wat lager aan een klein pleintje, zomers handig om even een ijsje te halen als je langs fietst. Verder is Wimkes friet een begrip in Oijen. Er dicht bij staat een somber ogend, fors gebouw. Hierin is de Melting Pot te vinden, de Melting kortweg, een jongerensoos die niet alleen de jongeren uit Oijen trekt, maar jongeren uit de wijde omgeving. Het bijzondere ervan is dat de Melting door spontane actie van Piet Verhoeven uit Oijen is ontstaan, al in 1974.  Hij was lid van de KPJ maar vond dat die te elitaire activiteiten organiseerde. Een jongerensoos met activiteiten van en voor de jeugd van 14 tot 26 jaar, in Oijen zelf, dat leek hem aansprekender. En gelijk had hij. Een stel handige jongens met een pick-up, een paar boxen en een stapel platen verzorgden met veel succes de eerste disco-avonden. Die werden allengs professioneler. Naast de disco-avonden zijn de voetbalwedstrijden tegen de teams van de jongerensoos van ’t Trepke uit Megen, de Pub in Haren en de Vlaam uit Demen van die dingen waar veel lol aan werd beleefd. Als de nieuwe woonwijk landt in Oijen, dan zal er ongetwijfeld veel jeugd bij komen in het dorp. Prima om zo leven in de brouwerij te houden. Even buiten Oijen is trouwens een echte brouwerij te vinden. En wie niet van sterke drank houdt, kan in Oijen bij Tea-Time terecht voor een kopje thee.

Bekijk hier het actuele woningaanbod in Oijen.