Ontdek onze dorpen en kernenin Oss

Dorpen en kernen

90.000 inwoners, 23 kernen langs ruim 40 kilometer prachtige Maasoever. Lith, het ‘Dorp aan de rivier’, de middeleeuwse stadjes Ravenstein en Megen. Mooie landschappen op de grens van klei en hei. 5500 bedrijven, moderne industrie met steeds vernieuwende producten en nieuwe manieren van werken. Vooral in de logistiek: margarine, worst, de pil en heel veel andere producten opslaan, verpakken en vervoeren over de hele wereld. Osse bedrijven zijn ook bijzonder goed in agrifood en life sciences: landbouw, voedsel en medicijnen. Een belangrijke stad in de regio waar 150.000 mensen komen winkelen en 40.000 mensen werken. Dat is Oss.

Prettig wonen
Klik hier om de sferen in beeld te zien. In Oss kunt u kiezen uit maar liefst 24 geheel eigen kernen, namelijk: Oss, Berghem, Demen, Deursen, Dennenburg, Dieden, Geffen, Haren, Herpen, Teeffelen, Oijen, Lithoijen, Huisseling, Keent, Macharen, Megen, Neerlangel, Neerloon, Koolwijk, Overlangel, Ravenstein, Lith, Maren-Kessel en Het Wild.

Ontdek prachtige natuur in Oss

Prachtige natuur

Oss zorgt er goed voor dat er in alle woonwijken ruimte is voor parken en groenstroken. Voor wie echt het groen in wil, is er volop keuze. Oss ligt in een gebied met twee gezichten. Van het unieke gezicht van de Maas met zijn oude Maasarmen (zoals de Lithse ham), natuurreservaten en pontveren. Zo’n 40 kilometer Osse rivierdijk verbindt dijkdorpen en historische stadjes. Dijkdorpen als Lith, bekend van Antoon Coolen’s verfilmde boek ‘Dorp aan de rivier’.

Aan de andere kant vind je het gezicht van De Maashorst; een 4.000 ha. groot natuurpark met bossen, heide, zandverstuivingen, strandmeren, wandel-, fiets- en ruiterpaden. Natuurgebied De Geffense Bosjes met een strandmeer ligt aan de westrand, aan de oostrand natuurgebied Herperduin. Natuurwandelingen zijn uitgezet aan de rand van Oss zoals bij het Osser Meer: een oude Maasarm met vogelreservaten.

Ontdek de bedrijvigheid in Oss

Volop bedrijvigheid

Al eeuwenlang is Oss een belangrijk handelscentrum. De gemeente biedt aan vele bedrijvigheid een vruchtbare voedingsbodem. Oss neemt een belangrijke positie in de sectoren medische technologie en productie, voeding en logistiek.

Oss in centrumgemeente in de regio Noordoost Brabant. Ook de ligging ten opzichte van nationale en internationale economische centra is uitstekend. De A59 (oost-west) en de A50 (noord-zuid) vormen goede uitvalswegen. De N329, Weg van de Toekomst zorgt voor een perfecte aansluiting over de weg. Daarnaast zijn er maar liefst drie NS-stations binnen de gemeentegrenzen te vinden. En goederenvervoer kan via de Osse haven het achterland bereiken.

Bruisend centrumin Oss

Bruisend centrum

Oss heeft een heel uitgebreid verenigingsleven. Ieder haar worden verschillende grote publieksevenementen georganiseerd. Denk aan muziekfestivals als Come out & Play, Muziekboulevard en Muze Misse, Fantastival, Koningsmarkt, Pinksterraces, Foodfestival en een grote zomerkermis.

Het winkelcentrum heeft naast de bekende ketens zoals HEMA en V&D nog veel leuke boetiekjes di alleen in Oss te vinden zijn. Speciaal voor mannen zijn modezaken The Mencave of Heeren van Nuland. Vrouwen halen hun hart op bij Ter Horst van Geel of Mi Casa. Wandel door het historische ‘Gengske’ voor Italiaanse lekkernijen of Brocante. En rust uit op één van de vele terrasjes.
’s Avonds is er de keuze uit een keur aan restaurants en kroegen voor een hapje en een drankje.

Ontdek sport en cultuurin Oss

Sport en cultuur

Zwemmen kan in het subtropische zwemparadijs van het Golfbad waar ook plaats is voor wedstrijden, instructie- en verenigingsactiviteiten. Er is zelfs een apart 50-meter-wedstrijdbad. Oss heeft een tiental sportparken met onder meer een kunststof atletiekbaan en kunstgrasvelden. Voor overdekt sporten kun je terecht in een 20-tal zalen en hallen. Door de ligging aan de Maas zijn er allerlei watersporten mogelijk; van kanoën tot wakeboarden. FC Oss speelt voetbal in de eerste divisie.

De ‘grote zes’ op het gebied van cultuur zijn theater De Lievekamp, de Muzelink (centrum voor kunstzinnige vorming), de Volksuniversiteit, Openbare bibliotheek, De  Groene Engel en museum Jan Cunen. Oss heeft daarnaast een bioscoop met vijf zalen, speeltuin Elckerlyck met Kinderboerderij de Elzenhoek in de wijk Ruwaard en nog vele andere sportieve en culturele mogelijkheden.

Er op uit in Oss
In Oss zijn er veel mogelijkheden om er eens lekker op uit te gaan. Heb je zin in een bezoek aan het museum, een theaterstuk of concert? Of ga je liever de natuur in? Het kan allemaal. Kijk maar eens op één van deze sites voor een goed overzicht:

Toerisme Oss
Uit in Oss
Maasmeanders

Maar kennis met Oss. Een moderne ruim opgezette stad. Een levendig centrum, woonwijken met een grote diversiteit in architectuur en talloze voorzieningen. De stad is omringd door afwisselende landschappen. Op de rand van hogere droge zandgronden en lagere vochtige kleigrond. Met een grens gevormd door 40 kilometer Maas. De 22 dorpen en de twee vestingstadjes Megen en Ravenstein.

Vind je het leuk om meer te lezen over Oss? Kijk dan ook eens naar Dat is Oss

dat-is-oss

of bezoek onze   facebook pagina.