NVM kwartaalcijfers: Angst voor dalende prijzen blijkt onterecht

Het aantal verkopen in het tweede kwartaal van 2020 is in de regio Oss, Landerd, Bernheze met 6% toegenomen. Dit terwijl landelijk een lichte daling te zien is. De reden is een wat ruimer aanbod, meer starters die doorpakken en tot aankoop overgaan en het coronavirus dat er toe heeft bijgedragen dat er meer belangstelling is voor landelijk en groter wonen voor een aantrekkelijke prijs. Deze crisis lijkt met zich mee te brengen dat de belangstelling voor Oss en omgeving toenam.

We zien een gemiddelde prijsstijging van zo’n 3,6%. Tussenwoningen zijn daarbij met 7,8% het meest duurder geworden. Er is inmiddels een echte schaarste van woningen onder de € 300.000,-

Samenvattend
T.o.v. het 2e kwartaal 2019 zien we in het 2e kwartaal 2020 een gemiddelde verkoopprijs die 4 % hoger is, een gemiddelde prijs per m2 woonoppervlak die 6 % hoger is, een verkooptijd die verder is afgenomen -21% (naar 46 dagen). De krapte is verder toegenomen.

De NVM is benieuwd naar de ontwikkeling van het 3e kwartaal 2020. De NVM-ers zullen er alles aan doen goede resultaten te blijven bereiken voor hun kopende en verkopende opdrachtgevers. Wij verwachten dit jaar voor Oss eo. een prijsstabilisatie, een voortgezette lage hypotheekrente en we hopen het aantal verkopen op peil te kunnen houden.

Nieuwbouw
Landelijk is het nieuwbouwaanbod wat gestabiliseerd en er is in in het tweede kwartaal van 2020 8% meer verkocht dan in het tweede kwartaal van 2019. In Oss en omgeving zijn diverse ontwikkelingen:

Oss: de nieuwe lokatie Oijense Zij Noord ( 100+ woningen.) wordt nu bouwrijp gemaakt. Daar komen huurwoningen, goedkopere en duurdere koopwoningen. Verder is daar het Componisten-kwartier fase 3 vanaf € 236.000,- von. Het Walkwartier medio 2021.
Geffen: Meubelhof, Zesopzuid actueel vanaf € 365.000,- von en nieuwe centrumontwikkeling op termijn.
Lith: Lithseland 2b vanaf € 255.000,- von. Nog enige beschikbaar.
Ravenstein: Hof van Deursen actueel vanaf € 289.000,- von. en een nieuwe supermarkt- appartementen en woning ontwikkeling ter plaatse van de oude brandweerkazerne,
Herpen: heeft nog het actueel het plan Lindeakker vanaf € 399.000,- von. En een project aan de Gepkespad.
Berghem: In Piekenhoef is bijna alles verkocht vanaf € 234.000,-von. verdere enige kleine ontwikkelingen in voorbereiding.
Schaijk: op dit moment geen nieuwbouw aanbod, wel enige ontwikkelingen in het vooruitzicht.
Heesch: een klein project en wat ontwikkelingen in het vooruitzicht.
Nistelrode: enige kleine projecten in de laatste verkoopfase vanaf € 215.000,- von. Allen in optie.
Vinkel: Vinkelse Slagen vanaf € 329.000,- von.

Algemene conclusie: er dient aandacht te komen voor een snelle doorloop van grote en kleinere projecten. Zeker in relatie tot de te constateren schaarste onder de € 300.000,- Oss -west en bijv. Corellistraat mogen snel doorontwikkeld worden.

Bron: NVM 

Met dank aan de interpretatie van de cijfers door Ron Cheizoo, Cheizoo makelaars