Demen

Demen is genoemd naar het riviertje de Demen, dat in de Peel begon en op de Maas afwaterde. Het heeft een weg boven en een weg beneden langs de Maasdijk. Volg ze allebei om de sfeer van het dorpje te ervaren. Rustig aan, want er is veel te genieten, zoals van de vele monumentale boerderijen en de onderwijzerswoning (later Rabobank), de kosterij en de pastorie, een oude loofgang in de voormalige tuin van burgemeester Caners.

Schildersachtig
Dichtbij de dijk valt de Sint-Willibrorduskerk op. Bouwmeester Pierre Cuypers – ja, die later het Rijksmuseum in Amsterdam tekende – heeft het middeleeuwse kerkje in de periode 1857-1860 in neogotische stijl vergroot. De vijftiende-eeuwse toren werd verwerkt in de nieuwe toren. De Burg. Canersstraat loopt beneden langs de dijk. Links en rechts trekken oude boerderijen in verschillende vormen de aandacht. Er zijn kortgevelboerderijen bij en T-boerderijen, waarvan het woonhuis breder is dan het schuurdeel. Een van de meest opvallende boerderijen is die op Burg. Canersstraat nummer 2. Het grote langwerpige huis, gebouwd met kleine baksteentjes, heeft puntgevels en oude ramen met bobbelige ruitjes en ziet er nu nog net zo uit als in 1745. Zoals iedereen in Demen weet, is het eigendom van drie gebroeders. Ze wonen tegenover de oude boerderij in een nieuw bungalowtje, want de eeuwen hebben hun ouderlijk huis te veel gebreken gebracht. Iets verder, bij de boerderij op St. Wilbertstraat 3, valt een achthoekig houten huisje op. Dit is een karnhuisje uit 1825. Hierin liep een paard rondjes om via tandraderen en stangen de karnton aan te drijven die in de boerderij zelf staat.

Waar Demen natuurlijk in de verre omgeving om bekend is, zeker bij ouders met beginnende pubers, is gemeenschapshuis De Vlaam. Dit voormalige dorpsschooltje is met zaalruimte vergroot en vooral bekend om de ‘Cola-soos’, zoals de disco-avonden voor jongeren tussen twaalf en vijftien jaar heten. Als er zo’n avond is, dan rijden van heinde en verre ouders met hun kroost door de polder. Voor de deur van De Vlaam wordt dat kroost dan uitgeladen, vol zenuwen voor een eerste keer ‘stappen’. Na enkele jaren Cola-soos zijn ze dan klaar voor het zwaardere werk in de disco’s van Loosbroek en Zeeland. In het smalle straatje in Demen geeft het wel veel gedoe met aan- en afrijdende auto’s. Helemaal lekker loopt het niet meer met deze en andere activiteiten in De Vlaam. Demen is wat klein voor zo’n grote voorziening. Maar er wordt gewerkt aan een verbeterplan, want dit centrale trefpunt heeft z’n belang voor de gemeenschap, die zo’n 230 hoofden telt.

Boven langs de dijk toont Demen zich weer anders, met uitzicht over daken en tuinen. Een bronzen vrouwbeeld op de dijk trekt de aandacht. Het kunstwerk Vrouw turend naar het water (1999), naar ontwerp van Inez Hageman, is een herinnering aan de hoge waterstanden van enkele jaren daarvoor.
bron: Wikipedia

Bekijk hier het actuele woningaanbod in Demen.