Woningmarkt stand van zaken Q1-2021

Een historisch laag aanbod ook in Oss en omgeving van 182 woningen einde Q1 2021, tegen 312 woningen een jaar geleden (een daling van 41%). Een gemiddelde prijsstijging van ruim 12,4%. De prijsopstuwing door schaarste wordt geremd doordat de grens van betaalbaarheid bereikt lijkt te worden. De top van de prijsstijging lijkt bereikt. Dit maal de focus op de situatie, trends en ontwikkelingen en deze keer uitsluitend een cijferverwijzing naar deze site met een samenvatting van alle cijfers in Brabant Noord-Oost (BNO).

NVM-gebied Oss en omgeving (Landerd – Bernheze)
De trend in Oss e.o. loopt gelijk aan de landelijke trend. De gemiddelde verkoopprijs is 12,4% hoger dan een jaar geleden en het aantal verkochte woningen is met 2,1% gedaald t.o.v. vorig jaar op basis van het voortschrijdend half jaar (Landelijk ook – 2,1%).

De dorpen winnen nog steeds aan populariteit. Oss heeft meer dan 20 prachtige kerkdorpen. Men zoekt meer leefruimte zowel binnen als buiten. Daardoor is het aantal bovenregionale kopers aanzienlijk.

Het aanbod in Oss en haar kerkdorpen is met maar liefst 41,7% afgenomen t.o.v. een jaar geleden (Landelijk ook -2,1%) en nieuwbouw wordt vrijwel direct verkocht.

Oss e.o. is op dit moment nog een zeer aantrekkelijk gebied om te kopen. Zowel voor de Ossenaar zelf als voor de kopers van verder weg. De gemiddelde verkoopprijs in Oss e.o. is €337.000,- tegen €367.000,- in BNO en landelijk €373.000,-. Dat geldt ook voor de gemiddelde verkoopprijs per m2 woonoppervlak Oss e.o. €2.422,- in BNO €2.610,- en landelijk 3.046,- per m2. Oss is simpelweg nog 7% goedkoper dan de omgeving en 21% goedkoper dan gemiddeld landelijk. Echter dit verschil wordt steeds kleiner.

We hadden vorig jaar een verwachting uitgesproken van stabilisering van de prijs naar het einde van het jaar 2020. Vooralsnog heeft de prijsstijging zich echter fors voortgezet ook in Q1 2021. We verwachten opnieuw een stabilisering van de prijs, echter gezien het aantrekkelijke prijsniveau van Oss e.o. t.o.v. de omgeving en landelijk verwachten we voor Oss, een ontwikkeling, die daarboven ligt.

De ligging van Oss e.o. is goed, centraal, met directe treinverbindingen, goede aansluitingen op snelwegen. Het voorzieningenniveau is simpelweg prima. Het centrum heeft alle aandacht van gemeente en bewoners. De horeca had zich tot voor 15 december 2020 op een geweldige manier groots ontwikkelt en zowel gemeente als ondernemers zetten werkelijk alles op alles om Oss een super gezellig bewoonbaar compact centrum te geven met daarnaast tot voor een half jaar geleden bijna wekelijks evenementen van formaat.

bron: NVM