Oss doet mee aan OrangeTheWorld

Gemeentehuis en Pillenstrip kleuren 16 dagen oranje

25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Ministeries, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties voeren vanaf vandaag tot 10 december 2019 wereldwijd 16 dagen lang actie, ook in Nederland. Oss doet daaraan mee.

Twee kanten van het Osse gemeentehuis kleuren vanaf vandaag oranje. Het gaat om de voorkant, aan de Raadhuislaan en de zijkant, bij de fietsstraat. Eerder was al bekend dat ook de Pillenstrip bij het NS station aan de Gasstraat in Oss oranje kleurt. De actie duurt tot 10 december.

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans: ‘Oss heeft met de uitvinding van de pil een grote bijdrage geleverd aan het recht op zelfbeschikking van de vrouw. De pillenstrip bij het station is daar een symbool van. Helaas is er nog steeds sprake van fysiek en emotioneel geweld en intimidatie van vrouwen. Wij vragen aandacht voor dit geweld tegen vrouwen, dat helaas ook in Oss nog steeds voorkomt. Als Global Goals gemeente vragen we met het oranje licht bij de pillenstrip en bij het gemeentehuis aandacht voor de last, die vele vrouwen vaak eenzaam dragen. Kijk rond in je omgeving, maak het bespreekbaar en zet de eerste stap om het te keren.’

 

OrangeTheWorld: Geweld op schoolt treft jaarlijks 246 miljoen meiden. 90% van de meisjes in Mali wordt nog altijd besneden. In Guatemala doen per jaar 55.000 vrouwen aangifte tegen geweld. In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met fysiek, seksueel of psychisch geweld. Meer dan 80% van hen krijgt te maken met straatintimidatie. De wereld is voor veel meisjes en vrouwen helaas nog niet veilig. Samen met overheden en maatschappelijke organisaties voert UN Women een bruisende campagne dit jaar. Een van de acties is gebouwen een oranje kleur geven, als steunbetuiging. Voor achtergronden, zie: https://www.orangetheworld.nl/

Global Goals: Oss zet zich in Oss in voor Global Goals, en in dit geval voor nummer 5: gelijkheid tussen man en vrouw. Global goal 5 richt zicht op het stoppen van alle vormen van discriminatie, het tegengaan van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes, en het bereiken van volledige en effectieve participatie op alle niveaus van besluitvorming.