NVM: Consumentenvertrouwen is onverminderd groot in de Osse woningmarkt

Het aantal verkopen in het derde kwartaal van het jaar nam ten opzichte van vorig jaar toe met 23%, landelijk 6,7%. De corona-crisis heeft bijgedragen dat er meer belangstelling is voor groter, landelijker wonen, voor een aantrekkelijke prijs. In dit kwartaal is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar een gemiddelde prijsstijging van ongeveer 8,6%. Met name is de prijsstijging zowel bij de woningen onder de € 350.000,- en van vrijstaande woningen onder de € 500.000,- indrukwekkend. Er is verder oplopende schaarste onder € 350.000,-

Vrijheid, een ruime woning en tuin
Landelijk zien we een voortgaande trend van verhuizingen van mensen uit de stad die vanwege gezinssituatie en betere koopmogelijkheden hun interesse verleggen naar de gebieden en de dorpen rondom de grote steden. Vanuit Den Bosch naar Maren-Kessel, Nuland, Geffen en Lith. Vanaf de snelweg Arnhem/Eindhoven, zijnde een belangrijke woon-werkverbinding, zijn er nieuwe bovenregionale kopers in Zeeland, Nistelrode, Schaijk, Herpen, Ravenstein, Haren, Berghem en in Oss en Heesch. Vanuit Oss bestaat een toegenomen belangstelling om te wonen in Lith, Oijen, Haren en Megen, Ravenstein, Herpen en Schaijk, Nistelrode. Logisch: e-bikes maken afstanden letterlijk kleiner, overal is zeer goed internet en de supermarkten en internetbedrijven bezorgen ook in de dorpen.

Ook heeft de corona-crisis het digitaal thuis werken een extra boost gegeven. Veel werknemers voegen zich nog maar eens per week op kantoor voor live- contact en teambuilding. Bij veel werkgevers is inmiddels bepaald dat men dit ook voort wil zetten na de coronacrisis. Werk- en relax ruimte in de woning en vrijheid buiten, wordt steeds belangrijker gevonden.

De randstedelijke belangstelling is voelbaar toegenomen. Het feit dat Oss ook een goede directe treinverbinding heeft met Den Bosch, Nijmegen, Arnhem en daardoor met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag speelt daar een rol in.

Nieuwbouw
De aangeboden nieuwbouwplannen in Oss zelf en een groot deel van de omliggende dorpen lopen goed door. daar zijn nog enige woningen van beschikbaar. Nieuw aanbod wordt onder andere ontwikkeld in Oijense Zij Noord. Waar de gemeente Oss de verkoop van zelfbouwkavels inmiddels heeft aangekondigd, maar ook projectmatig op korte termijn nieuw aanbod komt.

Conclusies
• Stijging aantal transacties: 495 woningen tegen de vergelijkbare periode in 2019 402 woningen. Een toename van 23,6%, ten opzichte van landelijk 6,7% en in geheel Brabant noordoost een toename van 19,8%;
• Tussenwoningen (+18% ) zijn meer verkocht. Twee-kappers (+25,5% ), hoekwoningen (+9,3%), vrijstaande woningen (+43 %) en appartementen (-0,5%) zijn er in Oss afgelopen kwartaal vergeleken met vorig jaar in dezelfde periode meer/minder verkocht.
• Daling in de verkooptijd;
• De gemiddelde verkoopprijs in Oss e.o. € 333.000,-;
• Transactieprijzen tonen zowel landelijk als regionaal, een stijging tussen 8,4% en 10,5%;
• Er wordt zeker in de lagere prijsklasse in Oss e.o. nu ook regelmatig overboden.

Zorgen
De hypotheekrente is nog lager geworden. Een rente van circa 1,4% 10 jaar vast blijft bijzonder laag. Verplichte gehele aflossing over 30 jaar, maakt dat er beperkte risico’s waren en blijven.

In Oss en omgeving wordt in het vierde kwartaal een prijsstabilisatie verwacht. Daarna een verder oplopende huizenprijs. De schaarste wordt groter, de vraag is het laatste kwartaal toegenomen. De onzekerheid zal de vraag wellicht wat dempen. Makelaars verwachten een stabiele markt met tevreden kopers en verkopers. Toch maken makelaars zich zorgen over het woningaanbod. De woningmarkt wordt steeds onevenwichtiger.