Isoleer je huis en houd de warmte binnen

In september informeerde Oss Schakelt Door de inwoners van de gemeente Oss over het nut en de noodzaak van isoleren. Want een lagere energierekening, beter milieu én meer wooncomfort begint met het isoleren van je huis. Daar bespaar je gemiddeld 17% warmte mee. De volgende stap is ‘in actie komen’: onder andere door je eigen huis te onderzoeken én daadwerkelijk over te gaan tot het nemen van isolatiemaatregelen. Daar legt Oss Schakelt Door in oktober de focus op, inclusief vanzelfsprekend een bijpassende challenge.

Oerwoud aan isolatie-informatie
Uit onderzoek door Oss Schakelt Door blijkt dat veel inwoners in de gemeente Oss (gedeeltelijk) hebben geïsoleerd of dat binnen enkele jaren van plan zijn. Dat komt omdat onder andere omdat steeds meer mensen de voordelen van isoleren inzien: meer wooncomfort, beter voor het milieu en ten slotte een lagere energierekening. Toch blijken veel mensen vaak een drempel te ervaren om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Waarom? Dat komt door de enorme hoeveelheid informatie die er is. Een oerwoud aan isolatie-informatie. Bijvoorbeeld informatie over de soorten isolatiemateriaal, de technieken, de kosten en de leveranciers. Hoe moet je daar nou uit kiezen? Wie weet wat dan nog wat de beste oplossing is voor het huis, het milieu én de portemonnee? Dat ervaren velen als spannende keuzes. Maar het valt best mee als je weet waar je op moet letten. Oss Schakelt Door heeft 5 tips om van oriënteren naar doen over te stappen.

1. Bepaal welk koopmotief voor jou leidend is
2. Kies voor een gecertificeerde leverancier
3. Kies voor een leverancier die meerdere isoleeropties aanbiedt
4. Kies bij voorkeur voor isolatieproducten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu
5. Laat je adviseren door een onafhankelijk expert energiebesparing

Challenge oktober
Oss Schakelt Door daagt bewoners uit de gemeente Oss uit om zich samen met hun buren in te schrijven voor een Warmtewandeling om zo te ontdekken waar in de huizen warmtelekken zijn. Deze wandelingen vinden plaats onder begeleiding van een deskundige warmtecoach en alleen bij temperaturen onder de 5°. Vanzelfsprekend zullen wandelingen in het kader van Corona-omstandigheden volgens de laatste regels plaatsvinden. Nadere informatie is te vinden op ossschakeltdoor.nl/warmtewandeling

Isoleren? Hoe betaal je dat?
Woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren, komen tot eind 2020 in aanmerking voor een (tijdelijke) Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Ook zijn er mogelijkheden om de investering later terug te betalen via fondsen en duurzaamheidsleningen. Oss Schakelt Door heeft de mogelijkheden op een rijtje gezet. Huurders kunnen het beste rechtstreeks contact opnemen met hun eigen verhuurder en vragen wat de isolatieplannen zijn.