HAS-STUDENTEN SCHETSEN BEELD VAN OSS IN 2050

Een woontoren voor starters en studenten bij het station? Dat klinkt als een goed idee om het woningtekort aan te pakken. Meer bomen en planten op bedrijventerreinen? Prima plan om hittestress door klimaatverandering tegen te gaan. Lokale producten verkopen in het centrum? Uitstekend, want helaas er staan genoeg panden leeg.

Robin Stuiver (19 jaar) en Gies Tesselaar (21) zijn de mede-bedenkers van deze ideeën. Ze hebben samen met zo’n 45 medestudenten van de Hogere Agrarische School (HAS) de minor Ruimtegebruik in 2050 gevolgd. Tijdens dit keuzevak hebben ze in groepen schetsen gemaakt van het stadscentrum, industrieterrein Moleneind-Landweer, Landerij van Tosse en de Beerse Overlaat over dertig jaar. Gies: “Water, landbouw, verstedelijking én energie strijden om ruimte in ons land, maar die wordt steeds beperkter.”

“Eigenlijk is het Panorama Nederland in het klein”, legt Gies uit. “We hebben in onze plannen rekening gehouden met belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, vergrijzing en het woningtekort. Om dit soort problemen op te lossen, strijden water, landbouw, verstedelijking én energie om ruimte in ons land, maar die ruimte wordt steeds beperkter. We moeten er dus heel zorgvuldig mee omgaan.”

De plannen van Robin, Gies en co
Het bedrijventerrein Moleneind-Landweer van de projectgroep van Gies is in 2050 veel groener en duurzamer. Zo zijn de panden gasloos en rijden elektrische trucks over een eenrichtingsweg. “Het centrum willen we vooral levendig houden”, vertelt de student uit Uden. “Bijvoorbeeld door starterswoningen te maken in het voormalige pand van de mavo Sint-Jan. De jongeren die daar wonen, trekken de stad in. En daar vinden ze creatieve combinaties, zoals een knipcafé.”

Hetzelfde industrieterrein is door Robin en zijn mede-projectleden helemaal opnieuw ingericht. “We hebben een groene route van het centrum naar Herperduin gemaakt”, zegt Robin, die zelf uit Oss komt. “Deze route loopt dwars door het industriegebied, waar de productiebedrijven plaatsmaken voor een stadspark, een stadsboerderij en minder vervuilende bedrijven.”

Van elkaar geleerd
Robin en Gies volgen de studie Management van de leefomgeving. Binnen deze studie richt Robin zich op het ontwerpen van de leefomgeving, terwijl Gies leert over de planning en ontwikkeling daarvan. Hun projectgenoten tijdens de minor volgen allerlei andere studies, zoals Tuinbouw en akkerbouw, Veehouderij, en Bedrijfskunde en agribusiness.

“Dat maakt deze minor superinteressant”, aldus Gies. “Elke student bekeek de problematiek vanuit zijn of haar eigen richting, waardoor we als groep een brede blik hadden. We hebben niet alleen intensief samengewerkt, maar ook veel van elkaar geleerd.”

“Zeker voor een designer zoals ik, is dat heel waardevol”, vult Robin aan. “Als ik in de toekomst een ontwerp maak, zal ik altijd bedenken wat bijvoorbeeld projectgenoten Luuk en Rob zouden doen. Dat helpt me om keuzes te maken. Alsof ze allebei op een schouder zitten om me wat in te fluisteren, haha.” Robin: “We kregen alle vrijheid, waardoor we helemaal los konden met onze plannen.”

Helemaal los
Robin en Gies hebben tien leerzame, maar ook leuke weken achter de rug. En dat terwijl Robin liever voor een ander keuzevak in Finland zat. “Eigenlijk was de minor in Oss mijn plan B”, vertelt hij met een glimlach. “Maar achteraf kan ik zeggen dat het goed is uitgepakt. We kregen alle vrijheid, waardoor we met onze plannen helemaal los konden. Ik blééf maar rondjes rijden over het bedrijventerrein om inspiratie op te doen.”

Wie weet woont Robin over dertig jaar nog steeds in Oss. En wellicht rijdt hij dan langs de woontoren of stadsboerderij die hij geschetst heeft. Of loopt hij met zijn gezin door ‘zijn’ stadspark. Het kan zomaar, want de ideeën van de studenten zijn uitstekend!