Familie De Wildt: “Wij hoeven nooit meer te verhuizen!”

Familie de Wildt besloot vorig jaar het avontuur van zelf bouwen aan te gaan. Ze kochten een ruim kavel in de Piekenhoef Berghem en realiseerden daar hun huis helemaal naar eigen idee. Wilma de Wildt vertelt: “We hebben het huis precies  naar onze smaak ontworpen. Zo kunnen we hier tot en met onze oude dag blijven wonen.”

Alles nieuw
De familie de Wildt had nog niet eerder zelf gebouwd. “Alles in het proces was nieuw. Van de aankoop en het ontwerpen tot aan de daadwerkelijke bouw. Er zijn veel dingen die je gewoonweg niet weet. Vooral op sommige doorlooptijden kun je je flink verkijken. Denk aan de voorbereidingen die je moet treffen als je, zoals wij, tijdelijk in een bouwkeet op je kavel gaat wonen. De aanvraag van gas, water, licht en het regelen van een internetverbinding. Je moet overal aan denken. Het is heel goed dat de gemeente Oss sinds dit jaar een zelfbouw coach heeft die al je vragen kan beantwoorden. Ik had vorig jaar graag een checklist of stappenplan gehad. Dat helpt!”, aldus Wilma.

Eigen idee
“Toen we in de ontwerpfase zaten woonden al onze drie dochters nog thuis. Inmiddels is de oudste van 23 het huis uit. Uiteindelijk zullen ze natuurlijk allemaal uitvliegen. Daar konden we rekening mee houden bij het ontwerpen van het huis. Ook vond ik het heel belangrijk dat het zo werd ingericht dat wij hier kunnen blijven wonen als we een dagje ouder worden. Alles wat we in de toekomst nodig hebben, is op de begane grond aanwezig. En bovendien is het zo ruim opgezet dat we er zelfs met een rolstoel goed uit de voeten zouden kunnen. Dit hadden we in een bestaande woning denk ik nooit zo kunnen realiseren.”

Veel zelf
“We hebben voor de bouw een goed team van zzp-ers getroffen. Het kost veel tijd als je dit zelf coördineert, maar het bespaart ook veel geld. Daarnaast zijn er ook weer dingen die onvoorzien veel kosten. Je gaat niet naar de bouwmarkt voor een paar spijkers; er gaan dozen vol materialen doorheen.” Toch zou mevrouw de Wildt het anderen aanraden: “Als je vooraf goed nadenkt over waar je aan begint, kun je door zelf te bouwen echt jouw droomhuis realiseren. Het was een pittig jaar maar we wonen hier nu wel voor 100% naar ons zin.”

Meer weten over zelf bouwen in Oss of de wooncoach? Kijk op www.woneninoss.nl/zelfbouw
Meer weten over de Piekenhoef? www.wonenindepiekenhoef.nl