Brief van de gemeenteraad aan inwoners van Oss

De afgelopen weken maar ook de komende weken zijn uitzonderlijk. Het coronavirus zorgt ervoor dat het dagelijkse leven plotseling is veranderd. We staan voor uitdagingen die we nauwelijks kennen in Nederland. Het brengt onzekerheid en onrust met zich mee en het vraagt veel van ons allemaal.

De komende tijd zullen we samen door moeten komen, we kunnen het niet alleen. Dat geldt ook voor ons als gemeenteraad van Oss. Daarom willen wij u een hart onder de riem steken en een compliment geven aan alle mensen die zich zo goed houden aan alle maatregelen en de adviezen opvolgen.

We zien om ons heen dat veel mensen zich houden aan de regels. U werkt thuis als dat mogelijk is, blijft binnen en u houdt anderhalve meter afstand. Alleen door hier samen aan te werken komen we deze crisis te boven. En dat is niet makkelijk, dat zien wij ook. Als bestuur van de gemeente zijn wij de afgelopen weken niet bij elkaar gekomen maar blijven we ons elke dag inzetten om Oss zo goed mogelijk te besturen.

Op dit moment wordt het uiterste gevraagd van mensen die in de zorg werken en daar zijn we trots op. Elke dag strijden zij om onze zorg draaiende te houden. De gevolgen van het coronavirus zien we, vooral in onze provincie Noord-Brabant. Onze gedachten gaan uit naar inwoners die besmet zijn met het virus en mogelijk in het ziekenhuis liggen. Ook in onze gemeente zijn mensen overleden, dat stemt ons triest en we wensen de nabestaanden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Mensen in vitale beroepen zorgen ervoor dat belangrijke zaken in ons leven doorgaan. Echter zien we ook dat bedrijven het moeilijk hebben om door deze crisis te komen. Dat is goed te zien in ons eigen stadscentrum en bij andere bedrijven in onze gemeente. Alle ondernemers worden geraakt; groot of klein, in de kernen, wijken en in de stad. Horeca zoals cafés en restaurants en kappers moeten verplicht de deuren gesloten houden. Maar ook ondernemers die wel open mogen zijn sluiten soms de zaak of zien maar erg weinig mensen langskomen. Als u goed om u heen kijkt ziet u het effect overal. De cultuursector heeft het zwaar omdat bijvoorbeeld voorstellingen en optredens afgezegd zijn maar ook sportclubs staan leeg omdat mensen niet meer gezamenlijk mogen sporten.