Brabantwonen levert eerste gasloze nieuwbouwproject op

Op donderdag 16 juli kregen de bewoners van de 39 nieuwe appartementen in de wijk Horzak de sleutel van hun woning. Het appartementengebouw staat op de hoek van de Macharenseweg en Spitsbergerweg en kijkt uit over de polder. Eerder dit jaar werden ook al de 24 energiezuinige eengezinswoningen opgeleverd. Daarmee is het eerste gasloze nieuwbouwproject van BrabantWonen in Oss een feit.

De woningen zijn energiezuinig en gebouwd volgens het principe van NOM (nul-op-de-meter). Dat betekent dat ze zelf de energie opwekken die nodig is voor de installaties, verwarming en huishoudelijke apparaten. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen op het dak en energiezuinige installaties.

Goede begeleiding
Wonen in een NOM-woning is anders dan wonen in een ‘normale’ huurwoning. Daarom worden de nieuwe bewoners goed geïnformeerd en begeleid. Door de coronamaatregelen moest BrabantWonen creatief in zijn. Zo werden bewoners geïnformeerd met filmpjes over hoe ze hun nieuwe woning moeten gebruiken. Maar ook over hoe de warmtepomp, boiler en zonnepanelen werken. Via een handige app kunnen bewoners bijhouden hoeveel energie hun woning opwekt en verbruikt. Daarnaast krijgen ze tips om nog meer uit hun woning te halen. Over een aantal weken krijgt iedere bewoner ook nog bezoek van een gratis energiecoach.

Betaalbaar wonen
Het nieuwbouwproject in de wijk Horzak is het eerste gasloze nieuwbouwproject van BrabantWonen in Oss. Door energiezuinig te bouwen houdt BrabantWonen de woonlasten voor huurders betaalbaar. De woningen verbruiken minder energie en dat merken de bewoners in hun portemonnee.

Gasloos bouwen
Door gasloos te bouwen dragen ze bij aan het Klimaatakkoord van de regering en onze prestatieafspraken met gemeente Oss. In 2050 moeten alle 6 miljoen woningen in Nederland van het gas af zijn. Door energiezuinig te bouwen, zorgen we voor minder CO2-uitstoot en dus een schoner milieu. Alle nieuwbouwwoningen van BrabantWonen zijn daarom energiezuinig. Daarnaast maken ze de komende jaren ook alle bestaande woningen aardgasvrij.