Bewoners Piekenhoef ontvangen sleutel van hun energiezuinige huurwoning

Op 23 juni ontvingen de bewoners van de energiezuinige huurwoningen in De Piekenhoef de sleutel van hun nieuwe woning. Daarmee is het nieuwbouwproject van BrabantWonen opgeleverd en krijgt Piekenhoef er 29 eengezinswoningen bij. De woningen staan aan het Havikskruid en Speenkruid, aan de rand van De Piekenhoef in Berghem.

Vraag naar huurwoningen
De vraag naar betaalbare huurwoningen in Oss is groot. Daarom hebben gemeente Oss en BrabantWonen afgesproken op meerdere plaatsen in de gemeente Oss huurwoningen te bouwen. De 29 woningen in Piekenhoef zijn daar een goed voorbeeld van. Bouwbedrijf Wagemakers startte vorig jaar juni met de bouw van de woningen. Vervolgens nam BrabantWonen ze van de aannemer over.

Opleveren in twee groepen
In verband met de coronamaatregelen verdeelde BrabantWonen de oplevering over twee dagen. De eerste 14 bewoners ondertekenden op 3 juni al hun huurcontract en zijn inmiddels druk bezig met het inrichten van hun woning. Komende tijd nemen ook de andere 15 bewoners hun intrek. Daarmee zijn alle 29 woningen opgeleverd.

Energiezuinige woning
De woningen zijn zeer energiezuinig en gebouwd volgens het principe van Nul-op-de-Meter (NOM). Dat betekent dat de woning net zoveel energie opwekt als dat hij gebruikt. Bewoners merken dat aan hun energierekening, die gaat omlaag. Daarnaast is het ook goed voor het milieu. De woningen hebben zonnepanelen op het dak, zijn zeer goed geïsoleerd en hebben voor de verwarming en warm water een warmtepomp. Alles gebeurt elektrisch want de woningen zijn gasloos.

Monitoren eigen energieverbruik
BrabantWonen informeerde de nieuwe bewoners uitgebreid over wat het betekent om in een energiezuinige woning te wonen. Daarnaast kunnen ze gratis gebruik maken van een energiecoach en een handige app die precies laat zien wat het energieverbruik is en hoeveel de zonnepanelen opwekken. Zo kunnen bewoners zelf monitoren hoeveel energie hun woning opwekt, hoeveel ze verbruiken en hoe ze nog meer energie kunnen besparen. BrabantWonen bouwt op meer plekken in Oss energiezuinige woningen en appartementen. Zo blijven de woonlasten van huurders betaalbaar. En door duurzaam te bouwen dragen ze hun steentje bij aan de reductie van CO2.