Zelfbouw-coach helpt met realiseren droomhuis

Mensen willen graag hun eigen droomhuis realiseren. Bij de gemeente Oss kunnen zij daarom een kavel kopen en daar aan de slag gaan. Anne Zaadnoordijk is namens de gemeente een heuse ‘zelfbouw-coach’ en helpt bouwers door het proces heen.

“Zeventig procent van de zelfbouwers heeft ervaring en kennis, dat loopt wel”, zegt Zaadnoordijk. “De overige dertig procent heeft het echter nog nooit zelf gebouwd. Dat zijn starters. Zij hebben een aanspreekpunt nodig. Die willen graag weten hoe alles in zijn werk gaat.” Zaadnoordijk is er voor de beginfase van het zelf bouwen. “Met mij kunnen mensen zich oriënteren op kavels en of ze moeten kopen of juist voor erfpacht gaan. Daarover gaan we in gesprek. Dat is nieuw voor ze.” Zaadnoordijk is vanaf 2014 aan de slag als zelfbouw-coach en dat loopt volgens haar goed. “Ze kunnen voor alle vragen bij mij terecht. Dat is fijn, want dan hoeven ze niet door het gemeentehuis te zwerven bij verschillende afdelingen. Ik neem graag de tijd voor de mensen.

De gemeente heeft op verschillende locaties bouwkavels te koop. Hebben de mensen hun locatie, hun bouwkavel gevonden, dan kunnen zij een optie op dat kavel krijgen van maximaal drie maanden. Ik adviseer hen die tijd te gebruiken om te checken of hun plan financieel haalbaar is. En of de woning die zij willen bouwen op dat kavel gebouwd kan worden.
Want mensen hebben dan wel een droomwoning in hun hoofd zitten, het moet wel te betalen zijn en zelf bouwen brengt kosten mee die men misschien niet verwacht.”

Woneninoss.nl
Op de site woneninoss.nl kunnen geïnteresseerden meer informatie zien over zelfbouw. Ook staan er de beschikbare kavels in alle soorten en maten.. We hebben zo’n zestig bouwkavels in verkoop. Op een gedeelte zit al een optie. We proberen het regelmatig aan te vullen.” De goedkoopste kavel is 59.000 euro, terwijl in de Osse wijk Horzak en de Berghemse Pieckenhoef de wat duurdere kavels zijn. Die wijken zijn ook het meest gewild. Zaadnoordijk merkt dat de woningmarkt wat aan het aantrekken is. “Kavels die al een tijd stillagen, daar is nu veel meer animo voor.”

Veel verschil
Er is veel te kiezen voor zelfbouwers in de gemeente Oss. Daar helpt Zaadnoordijk dan ook bij. “ Soms heeft de eerste optie wel een zodanig knelpunt dat er gekeken moet worden naar alternatieven.” Tijdens de daadwerkelijke bouw helpt Zaadnoordijk echter niet mee, al staat ze wel klaar om waar nodig advies te geven. Het gaat dan vaak over het procesverloop van gemeentelijke procedures.. “Vaak koppelen ze even iets terug voor de zekerheid. Als ze ergens tegenaan lopen, komen ze vaak terug bij mij. Dan proberen we samen een oplossing te vinden.” Ook krijgt ze een seintje als de bouw is begonnen of zelfs is afgerond. “Soms rijd ik even langs. Dan is het leuk om te zien dat mensen daar bezig zijn. Op die manier kun je ook zien dat jouw hulp gevolgen heeft.”