Maak kennis met Janneke Verbruggen van ‘Duurzaam Oss met Janneke’

Het projectteam Wonen in Oss wilde laten zien hoe je van een woning uit de jaren ’70 – zoals er in Oss heel veel zijn – een duurzame woning kunt maken. Als goed voorbeeld is een huis in de Potgieterstraat omgebouwd. Via een prijsvraag werd een bewoner gezocht die hier een jaar lang zonder huurkosten mocht wonen. Met als voorwaarde dat hij of zij alle ervaringen zou delen met zoveel mogelijk mensen. Janneke Verbruggen won die wedstrijd. Inmiddels woont ze een maandje in haar duurzame huis. In 10 vragen komen we meer over haar en haar huis te weten…

1. Hoe wist je van de wedstrijd?
Een goede vriendin attendeerde me op de wedstrijd ‘Duurzaam Wonen in Oss’. Het kwam voorbij op de facebookpagina van Wonen in Oss en ze dacht direct aan mij. Ik was meteen enthousiast. Een soort onbeschrijfelijk gevoel. Ook familie en vrienden vonden het bij me passen. Toen kon ik niet anders dan mezelf inschrijven. En met succes, blijkt nu.

2. Had duurzaamheid altijd al je interesse?
Ik heb altijd redelijk bewust geleefd. Van huis uit kreeg ik bijvoorbeeld mee dat je geen afval op straat moet gooien. Daarnaast bestond mijn interieur voor een deel uit vintage spullen. Dat je echter met gemak veel en veel duurzamer kon leven, wist ik voorheen niet.

3. Hoe heb je de wedstrijd Duurzaam Wonen in Oss ervaren?
Niet anders dan ontzettend leuk! Nadat ik me had ingeschreven, startte ik mijn facebookpagina ‘Duurzaam Oss met Janneke’. Ik postte diverse foto’s en filmpjes en kreeg ontzettend veel leuke berichtjes, zowel van bekenden als onbekenden.

4. Op basis van welke inbreng heb je gewonnen? Waarom is de keuze op jou gevallen?
Wat de jury erg aansprak, is dat ik naast het wonen in een duurzaam huis nog meer wilde doen. Dus echt mijn levensstijl aanpassen. Als ik boodschappen doe, neem ik altijd mijn eigen tas mee. Ik probeer daarbij milieuonvriendelijke verpakkingen te vermijden. Daarnaast ben ik erg bewust bezig mijn afval te scheiden en doe ik zoveel mogelijk op de fiets. Dit in combinatie met mijn tomeloze enthousiasme heeft ervoor gezorgd dat de jury mij als winnaar koos.

5. Hoe ging je om met alle mediabelangstelling rondom je komst naar de Potgieterstraat? En nu?
Toen net bekend was dat ik had gewonnen, liet ik de belangstelling gewoon op me afkomen. Al snel was ik druk met verhuizen, terwijl de mediabelangstelling gewoon doorging. Nu ik eenmaal in het huis woon en we een maand verder zijn, krijg ik regelmatig aanvragen voor interviews. Mensen willen graag weten hoe het nu met me gaat. Ik vind het erg leuk, al die belangstelling!

6. Hoe bevalt het je tot nu toe in de duurzame woning?
Ik kan niet anders zeggen dan dat het erg goed bevalt. Binnen is het lekker warm zonder dat ik de verwarming aanzet. Alles is er en alles werkt. Het wordt steeds meer mijn eigen fijne plek. Binnenkort wordt de internetaansluiting gelegd en krijg ik eindelijk inzicht in mijn eventuele energieverbruik. Wonen in een duurzame woning geeft vooral veel gemak en comfort. Zo heb ik bijvoorbeeld waterbesparende kranen en wordt water verwarmd door de aarde. Zonder extra moeite, leef je al een stuk duurzamer.

7. Wat doe je aan promotie van de duurzame woning aan de Potgieterstraat en duurzaamheid in het algemeen?
Op mijn facebookpagina ‘Duurzaam Oss met Janneke’ plaats ik meerdere malen per week een
update met foto’s, duurzame tips of filmpjes. Dit laatste wil ik in de nabije toekomst meer gaan doen. Daarnaast organiseer ik kijkdagen voor inwoners van Oss en kom ik vloggen bij woonevent Wonen in Oss op 18 maart.

8. Wat zijn de reacties van andere mensen?
Ik krijg veel lieve reacties. Mensen zijn enthousiast en blij voor me. Ik merk dat velen duurzaamheid belangrijk vinden. Ze komen naar me toe en vertellen me bijvoorbeeld wat zij al aan duurzaamheid doen en zijn daar trots op. Zo heb je al snel erg leuke gesprekken.

9. Je hebt een jaar gratis wonen gewonnen. Na dit jaar komt het huis te koop. Ben je van plan om het te gaan kopen?
Na dit jaar zet de gemeente het huis inderdaad te koop. Ik zou het erg graag kopen, maar weet nog niet of mijn financiële middelen en mogelijkheden daarvoor toereikend zijn. Daarnaast kan er natuurlijk ook veel gebeuren in één jaar. Dus, wie weet!

10. Wat verwacht je er voor jezelf uit te halen?
Ik leer momenteel veel interessante, nieuwe mensen kennen. Dit komt voornamelijk door mijn deelname aan de wedstrijd. Mensen spreken me aan op straat of herkennen me op mijn werk. Erg leuk allemaal. Daarnaast leer ik dit jaar voor het eerst écht duurzaam te leven. Ik ben zeker van plan om die duurzame levensstijl voort te zetten, ook als ik eventueel straks niet meer in het huis aan de Potgieterstraat woon.