Duurzaam Oss met Janneke: de tussenstand

Het projectteam Wonen in Oss wilde laten zien hoe je van een woning uit de jaren ’70 – zoals er in Oss heel veel zijn – een duurzame (energieneutrale) woning kunt maken. Als goed voorbeeld liet ze een huis in de Potgieterstraat ombouwen. Vervolgens werd via een prijsvraag een bewoner gezocht die hier een jaar lang zonder huurkosten mocht wonen. Janneke Verbruggen won die wedstrijd. Als sinds december vorig jaar woont ze in haar duurzame huis. In dit interview maken we de tussenstand op…

Volop media-aandacht
Eind vorig jaar stond het leven van Janneke Verbruggen op zijn kop. Ze won de prijsvraag van Wonen in Oss en de telefoon stond ineens roodgloeiend. Hoe Janneke terugkijkt op alle media-aandacht na de winst? “Alle belangstelling was ontzettend leuk! In het begin vroeg ik mezelf nog weleens af waaraan ik was begonnen, iedereen wilde me interviewen. Maar ik kreeg goede begeleiding vanuit de gemeente: hoe ik direct kon reageren en waar ik gerust later op terug mag komen. Het projectteam van Wonen in Oss was voor mij een goede vraagbaak, erg fijn!”, vindt Janneke.

Een fijne plek
Alweer bijna negen maanden geleden kreeg Janneke de sleutel van haar duurzame woning. En ze heeft het er goed naar haar zin. Janneke: “We hebben in de zomer veel zonnige dagen gehad. Het opwekken van energie gaat dan ontzettend hard, leuk om dat resultaat te zien. En bovenal is het ook gewoon een fijne plek.” Het heeft haar ook bewuster gemaakt van wat duurzaam leven inhoudt. “Het betekent niet dat je niets meer mag. Eerst was ik heel streng voor mezelf. Ramen en deuren altijd dicht bijvoorbeeld, want dat gaat ten kostte van de energie. Nu heb ik hier een betere balans in gevonden. Duurzaamheid is zo’n containerbegrip geworden. Voor mij betekent het vooral: niet onnodig verspillen en bewust met de aarde omgaan. Dat is nog goed voor je portemonnee ook”, vult ze aan.

Kopen of vertrekken
In december komt er een einde aan het jaar waarin Janneke zonder kosten in de Potgieterstraat mag wonen. Het huis wordt verkocht en wat Janneke betreft aan haarzelf. Momenteel bekijkt ze of dit tot de opties behoort. En de telefoon? Die rinkelt weer volop. Want ook de media is benieuwd of ze blijft of vertrekt.

Zelf duurzamer leven?
Voor wie zelf duurzamer wil leven, heeft Janneke een paar goede tips. Janneke: “Het begint allemaal bij een goed geïsoleerd huis. Maar met de zonnepanelen op het dak ben ik vooral erg blij. Het opwekken van energie gaat echt als een speer!”