Herbestemming ‘sheddaken’ met o.a. loftwoningen en stadstuin

Architect Hein Koppens en de gemeente Oss geven dinsdag 16 april het startsein voor Het Patroon: de herbestemming van het laatste deel van het voormalige Bergoss-terrein. Vanaf komende zomer worden daar zes woningen, de uitbreiding van wellnessbedrijf Spahuys en een stadstuin gerealiseerd. De karakteristieke muur van de Bergoss-fabriek en de spanten van de sheddaken krijgen daarbij een prominente rol.

Garen op de klos
De gemeente Oss en Koppens, eigenaar van Sheddaken Oss BV, tekenen dinsdag een koop-realisatieovereenkomst voor Het Patroon. Daarmee draagt de gemeente de grond over aan Koppens, die de verplichting op zich neemt om naast zes duurzame loftwoningen en de uitbreiding van het Spahuys ook een stadstuin en een doorgang in de industriële muur te realiseren. Daarmee komt er na ruim 30 jaar leegstand en vele plannen eindelijk garen op de klos.

Stadse allure
Koppens heeft gekozen voor een karaktervolle herbestemming van het terrein, met zowel hoogwaardige architectuur als behoud van industrieel erfgoed. De zaagtandmuur en de geklonken stalen spanten van de voormalige sheddaken vormen in zijn plan de contouren van een publiek toegankelijke stadstuin, die visueel overloopt in de achtertuinen van zes all electric loftwoningen. Aan de voorkant van de woningen vormt de Koningsloper een natuurlijke wandelroute van het station naar het stadscentrum. Hiervoor wordt ter hoogte van het TBL-terrein een doorgang door de muur gerealiseerd. Integraal onderdeel van het plan is de uitbreiding van het Spahuys, dat in omvang verdriedubbelt.

Jaar realisatietijd
Koppens, die zijn plannen een jaar geleden presenteerde, hoopt in de loop van juni van start te kunnen met de bouw, die wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Peter Peters uit Schaijk. De geplande realisatietijd bedraagt ongeveer een jaar. Greve Makelaardij gaat de loftwoningen verkopen. Hiervoor vindt donderdag 18 april een eerste bijeenkomst plaats. Dan wordt tevens een bijzondere uitgave gepresenteerd die het Osse bureau Platvorm64 voor het project maakte.

 

Enkele betrokkenen over het project:

Hein Koppens, architect en initiatiefnemer
“Voor mij is Het Patroon een droomproject. We hebben het vormgegeven met respect voor het verleden, zonder concessies te doen aan de woonkwaliteit. Daardoor proef je hier straks het monumentale karakter, en ben je tegelijkertijd voorzien van alle gemak en comfort. Het wordt een samengaan van heden en verleden, een versmelting van binnen en buiten, een spel van licht en ruimte … Dit wordt heel bijzonder.”

Joop van Orsouw, wethouder
“Iedere inwoner kent de sheddaken van Oss. Deze daken vertellen over onze geschiedenis. Daarom is het fantastisch dat de muur van de Bergoss-fabriek en de spanten van de sheddaken blijven bestaan. Het Patroon wordt een bijzondere woon- en werklocatie met een prachtige stadstuin. Iets om trots op te zijn! Samen met de ontwikkeling van het Bergoss-terrein, het Berghkwartier, de plannen voor het Walkwartier en het nieuwe park bij het Titus Brandsmalyceum ziet dat stukje Oss er over een paar jaar heel anders uit!”

Wendy Vogels, eigenaar Spahuys
“Ik ben erg blij dat we op deze vertrouwde plek en op zo’n bijzondere manier kunnen uitbreiden. Dankzij de architectuur, de materialen en de historische locatie vormt alles straks een natuurlijk geheel: een zeer aangename omgeving om in te verblijven.”